ВИК инсталации

Изграждане на ВиК инсталации за дома, офиса или промишлени сгради от фирма Вайб Билд ООД, София – за цялата страна.

Водопроводната и канализационната инсталаця (ВиК) за една сграда средно съставляват по-малко от 8% от стойността на сградата (без санитарното оборудване), но от дълготрайното и безаварийното им функциониране силно зависи комфортът на обитаване.

Добрата строителна практика изисква живота на ВиК инсталациите (това, което е в стената и в пода) да има трайност над 100 години – можете да се доверите на нашия екип.

груб-строеж-елемент-01

Ценообразуване

ВИК инсталации ЦЕНИ

Изграждането на нови ВиК инсталации, трябва да се поеме от квалифицирани специалисти. Не бива да ангажирате с тази работа необучен човек.

  Цена за инсталиране на нови водопроводни инсталации или ремонт на цял дом е между 500 лв. до 3 000 лв. 

Разходите за инсталиране на груби водопроводни тръби за ново строителство струват средно 10 лв./м2.

Цената на топлоизолацията може да варира според особеностите на обекта. 

Нашият строителен екип от инженери са готови да помогнат и да отговорят на ВиК въпросите Ви. Имате възможност да пуснете заявка за индивидуална оферта директно през сайта ни. Така, по най-бързия начин ще можем да Ви изготвим оферта с крайна цена. Очакваме запитванията Ви.

ВиК инсталации - особености:

Водопроводната инсталация се състои от:

1. Сградно водопроводно отклонение, което свързва сградата с уличния водопровод.

В последните години сградните отклонения се правят от същия материал както и уличните водопроводи от PEHD (Полиетилен с висока плътност) – на външен вид черна или синя тръба, малки размери –  навита на гангал.

Съединяването на PEHD става най-трайно на заварка, но се практикуват и различни механични съединения – компресионни или пресови връзки от полипропилен или метал (месинг/бронз). Тръбите за сградните отклонения могат да са и метални – от чугун или галванизирана стомана. Чугунът е най-устойчив на корозия и издържа над 100 г., докато поцинкованите тръби в зависимост от качеството им издържат 25-40 г.

На сградното отклонение по правило има тротоарен спирателен кран – разположен под тротоара, с който се спира водата за сградата.
При малки сгради в двора се прави водомерна шахта, в която има водомер и спирателни кранове преди и след водомера. Тя трябва да е дълбока повече от 80 см и да има топлоизолация, за да не замръзва тръбата през зимата.
При големите сгради главният водомер се монтира в сутерена, там където водопроводното отклонение влиза в сградата. Във всеки апартамент се монтира и апартаментен водомер. Добре е преди всеки водомер да има филтър, а след него освен спирателен кран – да има и обратна клапа, която не позволява да се върне обратно примерно топла вода от бойлера.

2. Водопроводните тръби в сградата могат да бъдат от метал или от пластмаса.

Идеалният случай би бил тръба, притежаваща корозионната устойчивост на пластмасата и механичната здравина и трайност на метала, но такъв материал не съществува.
Комбинацията между метална тръба, покрита отвътре и отвън с пластмасов слой, е опит за доближаване до този идеален материал, но възникват множество практически трудности при съединяването на тръбите – не могат да се заваряват, защото металът и пластмасата се топят при много различни температури; ако се заварява пластмасата – на мястото на връзката металът не се свързва и това е слабо място; ако се използва механична връзка – с резба – тя има склонност към саморазвиване и нейният гумен уплътнител трябва да издържи поне 50 г., ако механичните връзки са пресовани.

Искате индивидуална оферта?

Разберете каква ще бъде крайната цена за цялостно изграждане или ремонт на ВиК инсталации от нашия екип! Поискайте оферта още днес.

Наши клиенти: