Лепене на плочки

Лепене на плочки/ полагане на теракот или фаянс – услуга от фирма Вайб Билд ООД. Работим по обекти от цялата страна.

Процесът на полагане е лесен, но изисква специалниализирани знания, търпение и желание. Разбира се, полагането на плочки в банята започва с проектирането на вида на банята и избора на плочки.
След това е необходимо да се определи квадратурата: това се изчислява като се мерят пода и стените и се добавят 5% за брак.

груб-строеж-елемент-01

Ценообразуване

Лепене на плочки ЦЕНА

Средната цена за редене на фаянс, теракота и гранитогрес е от 16 лв. /м2 до 30 лв. /м2. Облицовката на стените на душ или баня е от 20 лв. до 32 лв. на квадратен метър. А, ако се лепят плочки на гърба на мивката, тогава цената може да достигне до 35 лв.

На линия сме да помогнем и да отговорим на въпросите Ви.
Имате възможност да пуснете заявка за индивидуална оферта директно през сайта ни.
Така, по най-бързия начин ще можем да Ви изготвим оферта с крайна цена. Очакваме запитванията Ви.

Лепене на плочки - техника на работа:

Инструменти:
При лепене на плочки е необходимо да разполагате с мастар, нивелир, отвес и назъбена маламашка (гребен).

Подготовка и полагане:
Лепилото за плочки се смесва в съд с вода и се разбърква бавно до получаването на хомогенна смес. Сместа се оставя да узрее 5 минути, след което се разбърква отново на бавни обороти, за да не влезе въздух в сместа.
Лепилото се нанася с подходяща назъбена маламашка (гребен) върху грундирана, здрава, чиста и суха основа. Големината на зъбите варира между 4 и 10 мм и се определя от големината на плочките, които ще бъдат лепени. 

При по-големи плочки се изискват по-големи зъби. Това гарантира правилно разпределение на лепилото и се избягват така наречените “лапи”, при които има празно пространство без лепило под плочката. Ако под плочката останат кухини, тя лесно се чупи или напуква при натиск, стъпване или пробиване с бормашина.

След нанасяне на лепилото, плочката се притиска плътно и се намества, за да се разпредели сместа по повърхността. Еднаквият размер на фугите се контролира чрез така наречените “монтажни кръстчета”. Необходимите корекции по хоризонтал и вертикал се правят с гумен чук. При по-големи размери на плочите и особено, ако са от гранитогрес, се препоръчва фугите да са по-широки – от 4 до 4,5 мм, за да поемат евентуални деформации при температурни разлики. За изсъхване на лепилото са необходими 24 часа.

Технологии при редене на плочки:
Предварителното планиране на разположението на плочките, гарантира, че ще се спестят време и нерви на по-късен етап. При керамичните покрития, симетрията на положените плочки се счита за естетически необходима. 

  • При облицоване на подове се определя средата на помещението, като линията е успоредна на дългите стени. След като е очертана средата, лепенето започва така, че по нея да минава или фугата или мислената среда на колоната от плочки. По този начин, ивиците от отрязани плочки образувани вляво и вдясно до стените, ще са равни. При външните ъгли образувани при чупки на стената, лепенето започва с цяла плочка, за да заключим парчетата във вътрешните ъгли. 
  • При лепенето върху стени, ако няма точно определено ниво, до което да стигнат плочките, трябва да се започне с цяла плочка отдолу и да се завърши с цяла отгоре. Ако има проектно ниво, но то не стига тавана, се започва от това ниво с цяла плочка отгоре надолу, така че изрезките да са най-долу. В третия случай, когато плочките стигат до тавана, е добре парчетата да граничат с него, тоест реденето започва отдолу нагоре.

Искате индивидуална оферта?

Разберете каква ще бъде крайната цена за лепене на плочки при нас! Поискайте оферта още днес.

Наши клиенти: